Schab umyć,osuszyć.Długim ostrym nożem nakłuć
schab po środku na wylot wzdłuż,przekręcić nóż powiększając otwór.Do otworu wpychać suszone śliwki,jeżeli palec staje się zakrótki można wspomóc się trzonkiem drewnianej łyżki,która powinna znajdować się na wyposażeniu każdej kuchni (niezbędna do mieszania powideł śliwkowych i bigosu). Zmiażdżone ząbki czosnku utrzeć z solą,
natrzeć schab.Obsypać schab majerankiem i czarnym
pieprzem delikatnie wcierając.Wstawić do lodówki
na 12 godzin.Następnego dnia umieścić schab w
żaroodpornym naczyniu z pokrywką.Podlać wodą.Piec w temp.200 st C.tyle czasu ile schab waży np.1 kg = 1 godz.1,5 kg = 1,5 godz na ok.15 minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć pokrywkę celem zarumienienia skórki .Po ostygnięciu pokroić ułożyć na półmisku.