Rosół z grochem włoskim

Reklama

Opis przygotowania

Dzień wcześniej należy namoczyć groch włoski w zimnej wodzie na ok 12 godzin. Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy kiedy woda zaczyna wrzeć, zmniejszamy gaz i gotujemy, zbieramy łyżka z oczkami, pianę która wydzieliło mięso. Dodajemy groch włoski, warzywa obrane (ja dodaje w całości), liść laurowy, pieprz w ziarnkach, ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy ok 2 godzin aż będzie groch miękki. Można to robić w szybkowarze wtedy czas gotowania jest ok 50 min.

Składniki

  • 300 g mięsa na rosół1/4 kury
  • 1/4 kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 selera małego
  • 1/2 pora
  • ok 2 szklanek grochu włoskiego
  • sól, pieprz w ziarnkach
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Podobne przepisy do Rosół z grochem włoskim