Ruskie gołąbki

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić potem wydusić. Do kapusty dodać mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę na grubej tarce, dodać resztę składników, dobrze wymieszać ze sobą, formować kotleciki, obtoczyć je w mące, obsmażyć na tłuszczu z obu stron. W garnku do pieczenia mięsa wyłożyć spód liśćmi surowej kapusty układać sztorcem gołąbki, wrzucić trzy ziarenka ziela angielskiego i 4 listki laurowe. Do petelni na których smażyły się gołąbki wlać 3 szklanki wody dodać 1 kostkę rosołową i zagotować a następnie zalać tym gołąbki, przykryć surowymi liśćmi z kapusty i garnek przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku około 2 godziny.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowe, 1 kg kapusty,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 duże cebule,
  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki grysiku,
  • olej,
  • mąka,
  • vegeta, pieprz, maga,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 1 kostka rosołowa,

Podobne przepisy do Ruskie gołąbki