Ryba w cieście naleśnikowym

Reklama

Opis przygotowania

Ryby opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.
Mąkę roztrzepać z wodą, jajkiem i szczyptą soli. Ciasto ma być gęściejsze niż na naleśniki.
Olej dobrze rozgrzać na patelni. Ryby moczyć w cieście i wkładać na olej. Smażyć z obu stron. Można podczas smażenia polać ciastem naleśnikowym, jeśli lubimy go dużo. Podawać np. z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.

Składniki

  • 3 kawałki ryby morskiej np.dorszaszczypta pieprzu cytrynowego
  • sól
  • 1/2 szklanki wody
  • ok.1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Ryba w cieście naleśnikowym