Ryż po kantońsku

Reklama

Opis przygotowania

Ugotować ryż „al dente” w dużej ilości wrzącej, posolonej wody (na sypko). Odcedzić ryż i odstawić.

Do rozbełkotanego jajka dodać trochę mleka, mąki i soli. Dobrze wymieszać i upiec na patelni niewielki omlet. Pokroić w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać szynkę i podsmażyć wszystko przez chwilę.

Dodać groszek cukrowy (ja użyłam mrożonego) i podlać niewielka ilością wody. Gotować przez chwilę aż groszek będzie miękki.

Dodać wcześniej ugotowany ryż, omlet pokrojony w kostkę, sos sojowy, sól i pieprz. Podsmażyc wszystko przez chwilę.

Podawać na ciepło.

Składniki

  • 200 g ryżu najlepiej typu parboiled (nie rozgotowującego się)łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki szynki pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżki groszku cukrowego
  • 1 jajko, trochę mleka i mąki (na niewielki omlet)
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, olej

Podobne przepisy do Ryż po kantońsku