Ryż z kiełbasą i groszkiem

Reklama

Opis przygotowania

Ryż dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, osączyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło albo oliwę, wrzucić kiełbasę, lekko zrumienić i wytopić. Następnie dodać cebulę z czosnkiem, smażyć mieszając aż się zeszkli i wtedy wsypać ryż, dalej smażyć 2-3 min. aż obtoczy się w tłuszczu. Wlać 2 szkl. wody i dusić na małym ogniu aż ryż będzie prawie miękki, ok. 15min. Przez ten czas ryż powinien wchłonąć prawie cały płyn i napęcznieć. Teraz dodajemy groszek (mrożonego nie rozmrażamy wcześniej) i dosypujemy połowę koperku, mieszamy, dusimy następne 5 min.. Jeśli cały płyn zostanie wchłonięty i wyparuje z ryż jeszcze nie będzie miękki należy dolać ok.0,5 szkl. wody. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem. Podajemy posypane resztą zieleniny. Jeśli ktoś lubi danie można posypać, już na talerzu, niewielką ilością tartego sera żółtego.

Składniki

  • 1 szkl. suchego ryżu długoziarnistego15-20 dkg chudej, cienkiej kiełbasy - ja dałam czosnkową
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20 dkg zielonego groszku, świeżego albo mrożonego - taki z puszki raczej nie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Podobne przepisy do Ryż z kiełbasą i groszkiem