Ryż z krewetkami

Reklama

Opis przygotowania

Przygotowanie tego posiłku jest bardzo proste

Zaczynamy od krewetek, zamrożone krewetki koktajlowe wrzucamy do miski i zalewamy zimną wodą. Jak tylko krewetki się roztopią płukamy je dwa razy pod bieżącą wodą.

Wstawiamy wodę na ryży. Jak tylko zagotuje się woda wrzucamy 2 torebki ryżu. Dobrze aby ryż nam się nie rozgotował i był sypki.

Kroimy cebulę i czosnek na drobno. Rozpuszczamy w garnku masło, na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Wszystko ma się delikatnie dusić. Tak aby się nie przypaliło a było uduszone i mięciutkie.

Jak tylko nam się poddusi cebula i czosnek dokładamy krewetki koktajlowe, dusimy kilka minut.

Kroimy pietruszką i pomidory.

Ugotowany i odcedzony ryż wrzucamy do garnka z cebulą czosnkiem i krewetkami. Solimy pieprzymy i dodajemy pokrojone pomidory. Dokładnie mieszamy.

Kładziemy na talerzu posypujemy pietruszką. Super

Można zajadać

Danie to jest pożywne, energetyczne i nie rozpycha nam żołądka.

Składniki

  • 250 gram krewetek koktajlowych dwie torebki ryżu
  • kawałek masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Ryż z krewetkami