Ryż z migdałami

Reklama

Opis przygotowania

Ryż dokładnie wypłukać, zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia po czym dodać sól i gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem aż zmięknie i wchłonie cały płyn. Migdały zalać wrzątkiem, przykryć i po kilku minutach odcedzić – skórka powinna łatwo zejść. Po obraniu posiekać, ale niezbyt drobno. Ugotowany, gorący ryż wymieszać z masłem, dodać migdały i natkę. Aby ładnie podać należy np. wziąć filiżankę, wysmarować ją wewnątrz masłem, nałożyć do pełna gorącego ryżu dobrze go dociskając (to ważne aby był starannie ubity), następnie delikatnie odwrócić przykładając wierzchem do powierzchni talerza i unieść filiżankę – zgrabna porcja ryżu powinna pozostać na talerzu.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu brązowego15 dkg całych migdałów
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Podobne przepisy do Ryż z migdałami