Wątróbkę oczyścić z żyłek, pokroić na 2-4 części, zależnie od wielkości. Morele pokroić na ćwiartki usuwając pestki. W miseczce wymieszać mąkę z papryką, majerankiem i rozmarynem. Cebulki oczyścić, przyciąć tak aby zostało ok.5 cm szczypiorku, resztę szczypiorku posiekać, cebulki przekroić wzdłuż na pół lub, jeśli duże, na 4 części. Na jednej patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć cebulki, obsmażyć ze wszystkich stron aż się zrumienią i zmiękną, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, zachować w cieple. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, na gorący tłuszcz kłaść obtoczoną w mące z przyprawami wątróbkę i ćwiartki moreli, smażyć po 2-3 min. ze wszystkich stron. Kiedy się zrumienią, posypać cukrem a kiedy ten zacznie się karmelizować wszystko skropić sokiem z cytryny i wlać wino lub sok. Zagotować i smażyć chwilkę aż sos zgęstnieje. Nie bójcie się, mimo dodatku całej łyżki cukru danie nie jest słodkie – smak równoważy cytryna i wino a morele smażone są też jakby mniej słodkie od świeżych. Tuż przed podaniem oprószyć całość solą i pieprzem. Podawać z przysmażoną dymką i ryżem z migdałami, posypując całość posiekanym szczypiorem.