Ryż z pomarańczą i orzechami

Reklama

Opis przygotowania

Pomarańczę wyszorować, sparzyć i skórkę, bez białej warstwy, zetrzeć na tarce jarzynowej. Ryż wypłukać zalać 1 szkl. wody, dodać sól i olej, gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę – brązowy ryż gotuje się dość długo, przynajmniej pół godziny. Jeśli potrzeba można dolać w trakcie nieco wody. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać sok z pomarańczy, skórkę i posiekane orzechy, gotować jeszcze 10 min..Podawać do drobiu pieczonego i różnych mięs.

Składniki

  • 1 szkl. ryżu brązowegoskórka starta z całej pomarańczy
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1/3 szkl. łuskanych orzechów włoskich
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Podobne przepisy do Ryż z pomarańczą i orzechami