Ryżotto na winie…

Reklama

Opis przygotowania

Ryż dokładnie wypłukać, aż woda będzie przejrzysta, osączyć, zalać 1,5 szkl. zimnej wody, dodać pół łyżeczki soli i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczeń. Kiedy się zrumienią dodać posiekaną cebulę i czosnek, przykryć, dusić chwilę. Następnie dodać kukurydzę i fasolkę, 3-4 łyżki wody, i dusić pod przykryciem aż fasolka będzie miękka (3-4min). Dodać ryż, posiekaną zieleninę, pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat, pół szklanki wody i dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut mieszając, doprawić pieprzem i ew. solą. Z tej ilości podanych składników wyszło ryżotto, którym nakarmiłam 4 bardzo głodne osoby.

Składniki

  • szklanka suchego ryżu białegokawałek cienkiej kiełbasy ok.20 dkg
  • kawałek pieczeni wieprzowej ok.20 dkg
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 20 dkg mrożonej kukurydzy
  • ok. 20 dkg mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 dość duży pomidor
  • po pół pęczka koperku, szczypiorku cienkiego i natki pietruszki, razem z łodyżkami
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 3 łyżki oleju
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Podobne przepisy do Ryżotto na winie…