Sałatka z marynowanymi grzybkami

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry albo grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub dość grubą kostkę, zblanszować. Grzyby odcedzić z zalewy, większe można pokroić na drobniejsze kawałki. Jabłko i ogórki też pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać posiekaną zieleninę, lekko wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i polać sałatkę. Wstawić na, przynajmniej, godzinę do lodówki żeby się zmacerowała. Podawać przybraną zielonymi listkami natki, szczypioru i całymi grzybkami. Latem wykorzystuję młode ziemniaki, które po ugotowaniu przekrawam tylko na pół albo na ćwiartki. Koszt potrawy nie uwzględnia kosztu grzybów marynowanych ponieważ zbieram i przygotowuję z nich przetwory sama.

Składniki

  • 5 sporych ziemniaków2-3 duże, ale twarde ogórki kiszone [najlepiej własnej produkcji]
  • 1 jabłko
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula czerwona
  • kilka łyżek majonezu
  • 3 słoiczki [0,33l] grzybków marynowanych[podgrzybki+kurki+maślaki]
  • 2-3 ząbki czosnku
  • do smaku: pieprz mielony, sól
  • pęczek szczypiorku cienkiego
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kubeczek jogurtu naturalnego 150g

Podobne przepisy do Sałatka z marynowanymi grzybkami