Sałata z makrelą wędzoną i granatem

Reklama

Opis przygotowania

Owoce myjemy. Cytrynę sparzamy, obieramy ze skórki, z połowy wyciskamy sok, połowę kroimy na cienkie plasterki a każdy plasterek na małe cząstki. Granat przekrawamy i wybieramy/wydłubujemy ziarenka. Sok z cytryny mieszamy dokładnie z cukrem, olejem i 1 łyżką koperku (posiekanego). Makrelę obieramy ze skóry, dokładnie usuwamy wszystkie ości, mięso rozdrabniamy na niezbyt małe kawałki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na talerzach przekładając je listkami natki i częścią koperku. Na sałacie rozkładamy kawałki ryby, skrapiamy przygotowanym sosem, wierzch posypujemy kawałkami cytryny, resztą koperku i ziarenkami granatu. Taka sałatka jest doskonała jako samodzielna przekąska na lunch, kolację…

Składniki

  • 1 makrela wędzona ok. 25 dkgkilka liści sałaty lodowej
  • 1 owoc granatu
  • 1 duża cytryna
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 czubate łyżki listków natki pietruszki
  • 3 czubate łyżki listków koperku

Podobne przepisy do Sałata z makrelą wędzoną i granatem