Surówka z selera

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa myjemy, cieniutko obieramy. Jabłko też myjemy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Rodzynki sparzamy. Selera ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu skrapiamy sokiem cytrynowym aby nie ściemniał. Tak samo ścieramy marchewkę i jabłko, mieszamy razem z selerem. Dodajemy rodzynki, olej, cukier i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Podawać do dań obiadowych, mięs i wędlin.

Składniki

  • 1 seler korzeniowy wielkości dużego jabłka1 średnia marchewka
  • 1 duże jabłko Champion (bo soczyste, słodkie i nie ciemnieje tak szybko, ale można wziąć inne)
  • 1/3 -1/2 szkl. dużych, jasnych rodzynek
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Podobne przepisy do Surówka z selera