Sałata z owocami i miętą

Reklama

Opis przygotowania

Składniki sosu umieścić w słoiczku, zakręcić go i energicznie wstrząsając wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Sałaty i miętę opłukać, dokładnie osączyć, porwać na kawałki takie na 1 kęs. Nektarynki sparzyć wrzątkiem a następnie przelać zimną wodą, obrać ze skórki a miąższ pokroić w plasterki. Truskawki powinny być pokrojone na połówki albo ćwiartki.
Na półmisku albo talerzykach rozłożyć sałatę, na to owoce. Całość skropić sosem i posypać listami mięty. Podawać od razu!

Składniki

  • kilka liści sałaty masłowejkilka liści sałaty karbowanej (zielonej i czerwonej)
  • 2-3 nektarynki
  • 1 szkl. pokrojonych świeżych truskawek
  • 2 garści listków mięty
  • SOS:
  • 6 łyżek oliwy z pestek winogron
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • przyprawy - cukier, po szczypcie suszonego tymianku, pieprzu, szałwii, bazylii
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Podobne przepisy do Sałata z owocami i miętą