Sałata z tuńczykiem

Reklama

Opis przygotowania

Sałatę opłukać, dobrze osączyć, porwać na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w kostkę albo cienkie paski. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Tuńczyka osączyć z wody lub oleju. 2-3 łyżeczki zalewy (wody lub oleju) połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić dobrze solą i pieprzem, ew. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na talerzach ułożyć sałatę, na niej pomidora, paprykę, różyczki kalafiora i brukuła. Na całości rozrzucić kawałki tuńczyka. Sałatkę polać sosem i posypać zieleniną.

Składniki

  • 1 puszka 185 g tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym albo olejukilka liści sałaty - rodzaj dowolny, ja użyłam karbowanej
  • po kawałku papryki świeżej żółtej i czerwonej
  • po 1/2 szkl. małych, zblanszowanych różyczek kalafiora i brokuła
  • 1 pomidor
  • ew. 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • garść listków natki pietruszki
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony

Podobne przepisy do Sałata z tuńczykiem