Saganaki – Krewetki Zapiekane z Winem i Fetą

Reklama

Opis przygotowania

► Krewetki rozmrozić, wypłukać na sicie i odstawić do odsączenia, następnie skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i papryką.

► Na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu, wrzucić krewetki i obsmażyć około 1 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego w którym będą pieczone.

► SOS POMIDOROWY : na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, szczypiorek i krótko podsmazyć (około 2 minuty), następnie dodać bez skórki drobno pokrojone pomidory, wlać wino, posypać oregano i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszająć.

► Krewetki ułożone w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym i z wierzchu pokruszyć serem feta (najlepiej zrobić to za pomocą rąk), piec w nagrzanym piekarniku w 220C przez 12 minut / Termoobieg /.

Składniki

  • 400 g. krewetek (obrane / mrożone)100 g. sera feta lub (starty parmezan)
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
  • 1/2 cytryny (sok)
  • kolendra (mielona)
  • wędzona papryka (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz
  • ----------------------------
  • SOS POMIDOROWY
  • olej (do smażenia)
  • 1 puszka pomidorów (pokrojone / 400 g.)
  • 5 ząbków czosnku (posiekać)
  • 100 ml białego wina
  • oregano (suszone)
  • 1 pęczek szczypiorku (posiekać)

Podobne przepisy do Saganaki – Krewetki Zapiekane z Winem i Fetą