Sałatka

Reklama

Opis przygotowania

Korzeń selera i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plasterki,
Kapustę drobno poszatkować, cebulę w piórka.
Natkę posiekać a paprykę pokroić w około 2 cm paseczki.
Wszystkie warzywa wymieszać. Składniki zalewy zagotować i zalać nią warzywa w misce. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie nakładać ciasno do słoików (nie odciskając zalewy). Pasteryzować 20 minut.

Składniki

  • 10 dkg pora10 dkg selera (korzeń)
  • 30 dkg marchewki
  • ok. 80 dkg białej kapusty
  • 2 cebule czerwone
  • 2 cebule białe
  • spory pęczek natki pietruszki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • Zalewa:
  • 1,5 szk. octu winnego 6%
  • 1 szk. wody
  • 0,5 szk. oliwy
  • nie pełna szklanka cukru
  • łyżka pieprzu

Podobne przepisy do Sałatka