Sałatka jarzynowa

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka włożyć marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Zalać wodą i ugotować (ważne aby warzywa się nie rozgotowały).
Jajka ugotować oddzielnie na twardo. Po wystudzeniu obrać warzywa i jajka, następnie wszystko pokroić w kostkę. Jabłka, cebulę i ogórki podobnie, obieramy i kroimy, ważne żeby przed dodaniem ogórków do sałatki odcisnąć je!, w przeciwnym razie sałatka będzie zbyt kwaśna i podejdzie wodą. Kolejnym krokiem jest wymieszanie wszystkich składników i doprawienie: majonezem (wedle uznania), musztardą, solą i pieprzem. Dla urozmaicenia czasami dodaje groszek lub kukurydzę.
Najlepiej smakuje schłodzona!
Mojej rodzinie chyba nigdy się nie znudzi…

Składniki

  • 6 marchewek (średniej wielkości)2 pietruszki (średniej wielkości)
  • 6 jajek
  • 3 ziemniaki
  • mały seler
  • ok.8 kiszonych ogórków
  • 1 cebula
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśne np. Szara Reneta)
  • majonez
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Sałatka jarzynowa