SAŁATKA JARZYNOWA Z MAJONEZEM

Reklama

Opis przygotowania

Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora, czosnek-przez praskę, jajka, ogórki-odsączone, jabłko, pietruszkę zieloną lub koper. Wszystko dać do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę groszku zielonego konserwowego-odsączonego, 1 puszkę kukurydzy konserwowanej-odsączonej i 1 słoik, 320 gram majonezu dekoracyjnego "Winiary". Dokładnie wymieszać i przyprawić-solą i pieprzem i dać musztardę "Stołową". Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski i ozdobić, np. pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem kukurydzą, jajkiem, marchwią. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą "przegryzły".

Składniki

  • * Gotowane warzywa : * ziemniaki-8,
  • * marchew-6,
  • * pietruszka (korzeń)- 2,
  • * 1 mały seler,
  • * jajka na twardo-6,
  • * ogórki kiszone lub z octem-6
  • * 2 cebule lub biała część dużego pora,
  • * czosnek-2 ząbki,
  • * 1 jabłko
  • * 1 puszka groszku zielonego, konserwowego,
  • * 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • * pietruszka zielona (natka) lub koper-do smaku, a potem do posypania całości.
  • * 1 słoik 320 gram majonezu dekoracyjnego "Winiary",
  • * sól-do smaku,
  • * pieprz-do smaku,
  • * parę łyżek musztardy "Stołowej"-do smaku.

Podobne przepisy do SAŁATKA JARZYNOWA Z MAJONEZEM