Sałatka marynowana

Reklama

Opis przygotowania

Pomidory sparzyć wrzątkiem zdjąć skórkę,pokroić na
ósemki,ogórek obrać pokroić w plasterki,paprykę
umyć,wybrać gniazda nasienne pokroić w miejsze
kawałki,cebulę pokroić w półplasterki,całość
wymieszać,dodać czosnek,baldach kopru,nasiona
gorczycy,liść laurowy,ziele angielskie,włożyć
do słoika zalać zalewą do poziomu 2 mm od brzegu
słoika,zakręcić.Słoik włożyć do garnka z dnem
wyłożonym ściereczką uzupełnić wodę do wysokości
3/4 sloika gotować na maleńkim ogniu.Od momentu
zagotowania pasteryzować jeszcze 25 minut.
Słoik wyjąć z garnka ustawić do góry dnem do
ostygnięcia.

Składniki

  • 1,5 papryki czerwonej1 cebula cukrowa
  • 1 ogórek świeży gruntowy
  • 2 twarde pomidory malinowe
  • 1 baldach kopru ogrodowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy białej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pozostała zalewa z ogórków marynowanych na sposób
  • "Kartuski" (patrz przepis.

Podobne przepisy do Sałatka marynowana