Owoce, poza bananami, powinny być bardzo dojrzałe. Orzechy wsypujemy na suchą patelnię i prażymy kilka minut potrząsając nią aż skórka orzeszków popęka i zrumieni się. Zsypujemy orzechy na ściereczkę i pocieramy aż skórka się obkruszy. Następnie orzechy lekko rozdrabniamy. Miód mieszamy z sokiem z cytryny. Żurawinę siekamy. Gruszki cienko obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne, banany obieramy i kroimy w grube, lekko skośne plastry – te owoce skrapiamy miodem z cytryną i delikatnie mieszamy. Kiwi obieramy cienko ze skórki, kroimy w plastry. Kaki przekrawamy na pół i łyżeczką wybieramy miękki miąższ, rozgniatamy go. Na talerzykach układamy połówki gruszek, plasterki kiwi i banana, polewamy "sosem" z kaki. Całość polewamy resztą miodu z cytryną, w którym były gruszki i banany, posypujemy kruszonymi orzechami i żurawiną. Podajemy od razu.