Sałatka ryżowa z tuńczykiem i trąbkami

Reklama

Opis przygotowania

Pora dokładnie umyć, pokroić w pół plasterki, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem, osączyć. Można nie sparzać, ale taki por jest lżej strawny. Grzybki i tuńczyka osączyć z zalewy, rybę nieco rozdrobnić widelcem. Ogórki pokroić w kostkę, koperek posiekać (1-2 łodyżki zostawić do dekoracji). Do miski przełożyć ryż, dodać rybę, ogórki, grzybki (kilka zostawić do dekoracji), pora i koperek. Skropić niewielką ilością oleju od tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem ozdobić pozostałymi grzybkami i listkami koperku. Zamiast trąbek można użyć innych grzybków marynowanych.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oleju, kawałki1 szkl. ugotowanego wcześniej na sypko ryżu (może został Wam z wczoraj?)
  • kawałek pora, ok 5-8 cm
  • słoiczek 200 g trąbek (czyli pieprzników trąbkowych)
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 pęczka koperku
  • do smaku: sól, pieprz mielony biały

Podobne przepisy do Sałatka ryżowa z tuńczykiem i trąbkami