Sałatka słoneczko

Reklama

Opis przygotowania

Olej wymieszać z octem i cukrem, dodać po szczypcie soli i pieprzu. Fasolkę opłukać, przyciąć końcówki. Zalać lekko osolonym i posłodzonym wrzątkiem, ugotować, odcedzić. Jeszcze ciepłe strąki pokroić na 3 części i polać sosem, wymieszać, odstawić na 30 min.. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać i sparzyć. Paprykę, kukurydzę, koperek i osączoną cebulkę dodać do fasolki, oprószyć całość solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatka jest lepsza gdy odstawimy ją na ok. 1 godzinę aby smaki się przegryzły. Można ją podawać jako dodatek do obiadu czy kolacji albo samodzielne danie.

Składniki

  • 30 dkg fasoli mamut, najlepiej świeżej, ale może być też mrożona 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1-2 cebulki czerwonej
  • 0,5 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Podobne przepisy do Sałatka słoneczko