Sałatka w skorupkach

Reklama

Opis przygotowania

2 jajka i kilka plasterków wędliny posiekać, dodać osączony dobrze z zalewy groszek (kilka łyżek).
Dosypać też posiekaną zieleninę – po kilka gałązek natki i koperku oraz 1-2 garstki kiełków. Masę lekko oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Następnie dodać 3 łyżki serka śmietankowego wymieszanego z 3 łyżkami śmietany – całość delikatnie wymieszać ostrożnie, żeby nie rozgnieść za bardzo groszku.
Masę nakładać czubato w waflowe skorupki i układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Kawałek ogórka, razem ze skórką, poszatkować na mandolinie w cieniuteńkie plasterki. Zwijać je i powtykać w farsz skorupek.

Składniki

  • skorupki waflowejajka na twardo
  • pierś z kurczaka, wędzona i parzona
  • groszek konserwowy
  • koperek
  • natka pietruszki
  • kiełki rzodkiewki
  • serek śmietankowy "Twój smak" Piątnica
  • śmietana 18% Piątnica
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy
  • sałata
  • ogórek świeży

Podobne przepisy do Sałatka w skorupkach