Sałatka z dresingiem balsamicznym

Reklama

Opis przygotowania

Ocet balsamiczny łączymy w garnku z cukrem, aby się rozpuścił. Gotujemy sos na małym ogniu wystarczająco długo, aby odparował i nabrał lekko gęstawej konsystencji, następnie studzimy.

Sałatę myjemy i przekładamy do dużej miski gdzie wszystkie składniki będzie nam łatwo wymieszać. Kroimy paprykę, ogórek i pomidory w kosteczkę, cebulę w piórka, siekamy koperek. Składniki łączymy z sałatą i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy na talerz i polewamy sosem balsamicznym.

Doskonale smakuje podawana z grillowaną bagietką, zapieczoną z masełkiem czosnkowym i żółtym serem.

Składniki

  • Mix sałat1 papryka czerwona
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • koperek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Sos balsamiczny:
  • 150 ml (ok 10 łyżek stołowych) - octu balsamicznego
  • 50 ml (ok 3 łyżki stołowe) - cukru

Podobne przepisy do Sałatka z dresingiem balsamicznym