Sałatka z kaszą jęczmienną i kurkami

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby osączyć, marchewkę i cebulkę zachować. Kasza, jeśli nie jest sypka, rozdrobnić widelcem. Koperek posiekać. Szynkę, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać kaszę z warzywami i wędliną, dodać koperek i osączone grzybki z dodatkami z zalewy. W osobnym naczyniu wymieszać oliwę w niewielką ilością marynaty, doprawić pieprzem i ew. solą, wlać do sałatki, wymieszać dokładnie. Odstawić na min. 30 min. aby sałatka się „przegryzła”. Ja podałam ją jako samodzielne danie na kolację.
Jeśli mamy grzybki marynowane bez dodatków można do sałatki dodać 2-3 łyżki posiekanej i sparzonej cebulki.

Składniki

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej1 słoik 0,33l kurek marynowanych (ja mam swoje, z marchewką i cebulką)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 10 dkg szynki gotowanej
  • 4 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki zalewy octowej z grzybów
  • 1/2 pęczka koperku
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony

Podobne przepisy do Sałatka z kaszą jęczmienną i kurkami