Sałatka z ryby wędzonej i pieczarek

Reklama

Opis przygotowania

Makrele oczyścić ze skóry i ości, podzielić na drobne kawałki. Jabłko obieramy i zetrzeć na tarce do jarzyn, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Cebulę i ogórki posiekać. Pieczarki umyć i obrać ze skorki i poszatkować w cieniutkie plasterki, również skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku, polać olejem, ew. posypać posiekana natka pietruszki. Sałatkę przed podaniem należy pozostawić jakiś czas w lodowce.

Składniki

  • makrela wędzona(średniej wielkości)15dag świeżych pieczarek
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • ew.natka pietruszki
  • sol

Podobne przepisy do Sałatka z ryby wędzonej i pieczarek