Sałatka ze smażonymi ziemniaczkami

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku, ostudzić. Poprzekrawać na połówki albo ćwiartki. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 min.. Następnie odcedzić, odcisnąć a sok , który nam zostanie, dodać do jogurtu. Jogurt doprawić mielonymi pomidorami, solą i pieprzem. Szynkę i ser pokroić w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoto ze wszystkich stron ugotowane ziemniaki, wyjąć na ręcznik papierowy i osączyć. Na talerzach ułożyć kopczyki z szynki i sera, obłożyć gorącymi ziemniakami. Polać sosem, posypać cebulką i koperkiem.

Składniki

  • 10-15 małych młodych ziemniaków,3-4 plasterki szynki gotowanej,
  • 3-4 grubsze plasterki sera Mozarella, takiego z bloku, albo innego łagodnego,
  • 1/2 cebuli albo jedna mniejsza,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, pomidory suszone mielone z czosnkiem i bazylią

Podobne przepisy do Sałatka ze smażonymi ziemniaczkami