Sałatkowe torciki

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler dokładnie umyć zalać wodą i ugotować, następnie przestudzić i obrać. Do takiej sałatki ja kroję wszystko w drobną kostkę, razem z warzywami pokroić jajka i kawałek papryki. Wszystko przełożyć do miski dodać por pokrojony w paseczki i starte na tarce ogórki, dołożyć odcedzoną z zalewy kukurydzę i groszek, na koniec dodać majonez według własnego uznania oraz posiekaną zieloną pietruszkę około 2 łyżek, wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba opiec na złoty kolor w opiekaczu, posmarować masłem i na każdej kromeczce ułożyć porcję sałatki nadając jej kształt małego torcika, wierzch i boki delikatnie posmarować majonezem i dowolnie ozdobić. Sałatka poda w taki sposób cieszy się ogromnym powodzeniem na luźnych spotkaniach w moim domu.

Składniki

  • sałatka:3 duże ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • por-zielona część
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 12 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 kiszone ogórki
  • kawałek czerwonej papryki
  • zielona pietruszka
  • majonez
  • przyprawy
  • dodatkowo:
  • kromki chleba
  • masło

Podobne przepisy do Sałatkowe torciki