Schab po kowalsku

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć, osączyć i pokroić na plastry grubości 2 cm. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule, pieczarki obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu od smażenia kotletów dodac Świerzą bazylie i oregano ,oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami.Każdy kotlet posmarować masą cebulową i posypać serem. Na wierzchu położyć po 1 łyżeczce keczupu i majonezu, następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni.

Składniki

  • 6 kotletów schabowych1 jajko
  • sól, pieprz
  • 8 dag żółtego sera
  • 2 średnie cebule
  • po łyżeczce keczupu i majonezu na każdy plaster
  • 3/4 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
  • 8 małych pieczarek
  • parę Świerzych listków Bazyli i Oregano
  • bułka tarta do obtoczenia

Podobne przepisy do Schab po kowalsku