Schab w sosie

Reklama

Opis przygotowania

Schab opłukać, osuszyć. Jedną stronę każdego kotleta oprószyć curry, papryką w proszku i czosnkiem granulowanym, wetrzeć przyprawy dłonią w mięso. Obsmażyć na gorącym oleju z obydwu stron, dodać posiekany czosnek. Podlać ok. 3/4 szklanki wody (można więcej), sosem sojowym i octem balsamicznym . Wsypać proszek grzybowy i przyprawę do dań chińskich, oprószyć pieprzem. Gotować ok. 30-40 minut.
Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić wodą. Mieszając podgrzać i gdy uzyskamy jednolitą konsystencję wlać do mięsa. Chwilę pogotować. Podałam z kluskami śląskimi i sałatką wielowarzywną.

Składniki

  • 3 plastry schabu bez kości (ok.30 dag)1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki przyprawy do dań chińskich Vegety
  • 2 łyżki mielonych suszonych grzybów
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła

Podobne przepisy do Schab w sosie