Schab z grzybami leśnymi

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem przez folię do żywności. Mąkę wymieszać z przyprawami, w powstałej mieszance obtoczyć mięso, otrzepać nadmiar i smażyć je do zrumienienia na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10min. Gdy grzyby się podduszą wlać na patelnię brandy i – bardzo ostrożnie! – podpalić. Gdy płomień zgaśnie wsypać pozostałą z panierowania mięsa mąkę z przyprawami, dokładnie rozmieszać i wlać śmietankę. Mieszając zagotować i trzymać na małym ogniu kilka chwil aż sos zgęstnieje. Włożyć usmażone mięso do sosu, zagrzać.
Podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem, z dodatkiem ulubionej surówki.

Składniki

  • 4 grube plastry schabu środkowego b/k (po 10-15 dkg)2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonej macierzanki (albo tymianku)
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 0,5 kg świeżych grzybów leśnych - najlepiej borowiki albo mieszanka
  • 2 nieduże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 5 łyżek brandy

Podobne przepisy do Schab z grzybami leśnymi