Wianuszek jesienny

Reklama

Opis przygotowania

Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Śliwki przekroić na ćwiartki usuwając pestki. Masło roztopić, przestudzić. Mąki przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać masło cienkim strumieniem. Następnie dalej miksując dodawać stopniowo po 2-3 łyżki mąki i mleko, na koniec dodać aromat.
Ciasto wylać do formy w kształcie pierścienia. Na wierzchu ułożyć dość ciasno kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układać zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piec w temp. 170 st.C ok.40 min. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Składniki

  • kostka masła lub margaryny-200g1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru wanilinowego-16g
  • kilka kropli aromatu do ciast waniliowego lub cytrynowego
  • szczypta soli
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 duże śliwki
  • do formy: 1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej
  • do posypania cukier puder albo lukier (3/4 szkl. cukru pudru+3 łyżki soku cytrynowego)

Podobne przepisy do Wianuszek jesienny