Wieniec z gruszkami

Reklama

Opis przygotowania

Formę w kształcie pierścienia (tortownicę z kominem) smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. W rondelku gotujemy syrop z wody, cukru i soku cytrynowego. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Obgotowujemy ok. 3 min. w syropie, osączamy. Mięciutkie masło ucieramy mikserem z cukrem zw., szczyptą soli i cukrem wanilinowym, dodajemy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Masa może wyglądać jakby się zważyła, ale nie należy się tym przejmować. Dosypujemy, stopniowo, przesianą mąkę i dodajemy 0,5 szkl. mleka oraz aromat. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego musu. 2/3 ciasta wykładamy na dno formy. Układamy kawałki owoców. Do reszty ciasta dosypujemy kakao, 3 łyżki cukru i wlewamy 3 łyżki mleka, mieszamy dokładnie i wykładamy na gruszki, lekko rozsmarowując łyżką.
Pieczemy ok. 50-60 min. w temp. 170 st. C. Z formy wyjmujemy po przestudzeniu. Wierzch można polać polewą czekoladową i posypać kruszonymi orzechami albo oprószyć cukrem pudrem.

Składniki

  • 20 dkg miękkiego masła lub margaryny1 szkl. cukru + 3 łyżki
  • 1 op. cukru wanilinowego 16 g
  • 3 jajka
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. mleka + 3 łyżki
  • 1 łyżeczka aromatu do ciast - rumowego
  • 3 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 3-4 twarde gruszki
  • syrop do gruszek: 0,5 szkl. wody+0,5 szkl. cukru+sok z jednej cytryny
  • do formy: 1 łyżka masła + 2-3 łyżki tartej bułki

Podobne przepisy do Wieniec z gruszkami