Schab ze śliwką w galarecie

Reklama

Opis przygotowania

Śliwki umyć w ciepłej wodzie, osączyć.
Schab opłukać, osuszyć.
Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki.
Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła.
Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem.
Mięso ostudzić i pokroić w plastry.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając.
Następnie wywar ostudzić.
Plastry schabu na przemian z cytryną ,ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować ogórkiem, sałatą, porem, pietruszką i papryką. Wstawić do lodówki.

Składniki

  • 1 kg schab bez kości, 250 g śliwki suszone bez pestek,
  • sól,
  • 0,5 kostki masło,
  • 1 szt cytryna,
  • 1,5 szkl wywar mięsny,
  • 3 łyżeczki żelatyna,
  • DEKORACJA
  • 0,5 szt ogórek świeży,
  • 2 liście sałata,
  • 1 szt papryka czerwona świeża,
  • por liście,
  • 1 gałązka natka pietruszki,
  • pieprz

Podobne przepisy do Schab ze śliwką w galarecie