Schabik pod płaszczykiem

Reklama

Opis przygotowania

Mięso (plastry), opłukać, osuszyć i rozbić cienko tłuczkiem. Osolić, panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na 3-4 łyżkach oleju kotlety.
Warzywa i pieczarki opłukać. Pieczarki pokroić w ćwierćplastry, paprykę w kostkę, cebulę posiekać.
Posypać tymiankiem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Opieprzyć i posolić. Poddusić na pozostałym oleju. Osączyć z tłuszczu.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kotlety.
Na każdym kotlecie kładziemy duszone warzywa z pieczarkami, posypujemy obficie szczypiorkiem i garścią startego sera.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzejnik górny) na ok. 20 minut.

Składniki

  • 0,5 kg schabu b/k (5 sznycli)5 średnich pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku cienkiego
  • 1 jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 5 dużych garści startego żółtego sera gouda
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta czosnku granulowanego suszonego
  • 6 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Schabik pod płaszczykiem