SĘKACZE

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn, na dużych oczkach, i dodać do mąki. Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części i piec 3 placki w temp. 200-220 stopni C aż się zarumieni.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem 10 min. Dodać galaretkę w proszku i dobrze wymieszać.

Masa orzechowa:
Wszystkie składniki wymieszać. Lekko zagotować.

Przełożenie placka:
placek – masa jabłkowa – placek – masa jabłkowa – placek – masa orzechowa

Składniki

  • Ciasto:35 dag. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 12 dag. cukru kryształu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg. jabłek
  • 2 galaretki żółte
  • Masa orzechowa:
  • 18 dag. posiekanych orzechów
  • 18 dag. cukru kryształu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 15 dag. masła

Podobne przepisy do SĘKACZE