Ser żółty-domowy

Reklama

Opis przygotowania

Mleko zagotować, wrzucić do niego zmielony w maszynce ser i ciągle mieszając gotować tak długo aż ser nabierze gumowej konsystencji. Gdy będzie gotowy, odcedzić go na druszlaku.
W rondlu roztopić masło, dodać sodę,sól,ocet i do tego włożyć odcedzony ser a na końcu żółtko. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie gładka,gumowa,żółta masa.
Gotową masę wyłożyć do foremki (np.keksówki) wyłożonej folia spożywczą i odstawić do zastygnięcia.

Składniki

  • 1 kg białego sera1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr mleka
  • 1 żółtko

Podobne przepisy do Ser żółty-domowy