Serniczki w wersji mini

Reklama

Opis przygotowania

Masło utrzeć z żółtkami, dodać serek i wymieszać, do masy serowej dodać proszek do pieczenia oraz na sam koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Na dnie foremek ( u mnie wyszło 18szt) ułożyć po jednym biszkopcie na nim umieścić jabłka obrane i pokrojone w grubszą kostkę oraz wymieszane z sokiem cytrynowym, foremki napełnić do 3/4 wysokości masą serową.
Piec w temp. 180 st około 25-30min.

Wiśnie bez pestek ja miałam z kompotu wymieszać z galaretką rozpuszczoną w 1.5 szklanki wody i odstawić do zgęstnienia.
Upieczone serniczki zostawić do wystudzenia i kiedy są zimne ułożyć na wierzchu galaretkę już prawie zastygniętą, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem wyjąć serniczki z foremek i można dodatkowo ozdobić, ale to nie jest konieczne bo same w sobie wyglądają bardzo ładnie.

Składniki

  • Masa serowa: 40 dag serka waniliowego do serników
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • okrągłe biszkopty
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 szklanki wiśni bez pestek

Podobne przepisy do Serniczki w wersji mini