Sernik

Reklama

Opis przygotowania

Ser zmielić dwukrotnie. Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do sera. Mąkę roztrzepać w mleku i również dodać do sera wszystko ucierać mikserem dodając jeszcze kolejno stopione masło, proszek do pieczenia,sól oraz pianę ubitą z białek i olejek śmietankowy.
Gotową masę serową wyłożyć do dużej blaski i piec w gorącym piekarniku około 1,5 godziny.

Po wyjęciu z pieca gdy jest jeszcze gorący najlepiej okroić go w blaszce, w tedy po jego opadnięciu nie zrobią się brzegi.

Składniki

  • 1,5 kg sera białego10 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 20 dkg margaryny lub masła
  • 250 ml mleka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mały cukier waniliowy (16g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku śmietankowego
  • szczypta soli

Podobne przepisy do Sernik