Sernik gotowany

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę zagotować z cukrem, dodać zmielony ser, podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia sera, dodać dwa jajka i energicznie mieszać, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody , wlać do sera, ciągle mieszając, na koniec dodać startą skórkę z cytryny, formę wyłożyć folią aluminiową, na spód ułożyć herbatniki, wlać gorący ser, wyrównać ułożyć drugą warstwę ciastek.

Polewa: Do garnka dać pół kostki margaryny, cukier, śmietanę i kakao, mieszać, zagotować, zrobioną gorącą polewą zalać herbatniki, gdy polewa lekko wystygnie udekorować rodzynkami i startymi na tarku Michałkami. Sernik podawać na drugi dzień.

Składniki

  • 2 paczki herbatników1 kg sera białego
  • rodzynki
  • kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • starta skórka z cytryny
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • polewa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 4 łyżki kakao Wawel
  • czekoladki Michałki od Wawel

Podobne przepisy do Sernik gotowany