Sernik gotowany łaciaty

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto białe:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.

Ciasto ciemne:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i kakao.

Masa serowa:
Ser zmielić, Włożyć do rondla i postawić na ogniu. Dodać margarynę, żółtka i cukier, gdy wszystkie się połączą, wlać budyń roztrzepany w mleku i gotować jeszcze około 5 minut ciągle mieszając aby się nie przypaliło.

Przygotowanie do pieczenia:
Na dużą formę nakładać na przemian łyżką porcje białego i ciemnego ciasta, tak aby powstał szachownica. Piec w temp. 180 st.C. ok 30-40 minut.

Po ostudzeniu ciasto przekroić na r placki i przełożyć gorącą masą serową. Ciasto udekorować wg uznania.

Składniki

  • Ciasto białe:15 dkg mąki ziemniaczanej
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg cukru kryształu
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • Ciasto ciemne:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki mleka

Podobne przepisy do Sernik gotowany łaciaty