Sernik na zimno z jogurtem jagodowym

Reklama

Opis przygotowania

Galaretkę o smaku tropikalnym rozrobić i odstawić do wystudzenia. Wybieramy jakieś naczynie – tortownice. Wyłożyć biszkoptami-kruszymy i ubijamy widelcem. Polewamy syropem karmelowy – około 3 łyżek (syrop jest gęsty więc polewamy robiąc takie cienkie niteczki na biszkoptach) posypać płatkami migdałowymi. Na to wylewamy jogurt i posypać malinami – 1/2 szklanki. Do garnka wkładamy serek, śmietanę i dodajemy mleko i cukry. Rozdrobnić blenderem na jednolita masę. Podgrzewamy na ogniu i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklance zimnej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia – gdy będzie już gęste, wykładamy na jogurt, wykładamy resztkę malin. Na koniec wykładamy galaretkę (zastygłą ale nie do końca). Wstawiamy do lodówki na cała noc.

Składniki

  • 250g serka philadelphia0,5l jogurtu jagodowego (gęsty)
  • 5 łyżek śmietany gęstej
  • 1 szklanka mleka - 250ml
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • biszkopty,klasyczne muffinki, podkład biszkoptowy (co ktoś ma w domu)
  • galaretka o smaku owoców tropikalnych
  • żelatyna - 10g
  • szklanka malin
  • płatki migdałowe - 3 łyżki
  • syrop karmelowy

Podobne przepisy do Sernik na zimno z jogurtem jagodowym