Sernik niemiecki

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść kruche ciasto, następnie wyłożyć nim dużą blaszkę.
Ser zmielić, dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce.
Ugotowany i ostudzony budyń utrzeć z margaryną dodając kolejno żółtka, cukier, cukier waniliowy i amoniak a na koniec pianę z 4 białek. Gotowy krem wyłożyć na ser i całość piec około 90 minut na złoty kolor.

Składniki

  • Ciasto:20 dkg mąki
  • 6 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki margaryny
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 2 jajka
  • 20 dkg cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • Masa budyniowa:
  • 1 budyń śmietankowy-ugotować wg przepisu na opakowaniu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki amoniaku

Podobne przepisy do Sernik niemiecki