Sernik wielkanocny

Reklama

Opis przygotowania

Masło posiekałam nożem z mąką, dodałam żółtko, cukier, proszek do pieczenia, dolałam śmietanę i ze składników wyrabiam ciasto. Na koniec dodałam ubitą z białka pianę i ponownie zagniotłam delikatnie ciasto. Z ciasta uformowałam kule i wstawiłam do lodówki na pół godziny. Twaróg zmiksowałam z żółtkami, cukrem, olejem, śmietaną. Do puszystej masy dodałam budyń w proszku, łyżkę mąki krupczatki i krople aromatu waniliowego, na koniec dodałam pianę z białek, rodzynki, sparzone orzechy laskowe, zmielone orzechy włoskie i dokładnie wymieszałam dużą łyżką. Blaszkę o wymiarach 30 x 25 wysmarowałam tłuszczem, posypałam tartą bułką, dno i boki blaszki wylepiłam ciastem. Masę serową wyłożyłam na ciasto i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na godzinę w temperaturze 180 C. Ostudzone ciasto udekorowałam zmielonymi orzechami laskowymi i czekoladą w proszku.

Składniki

  • 1 kg twarogu wiejskiego Piątnica budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 100 ml oleju
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 120 g rodzynek
  • 120 g orzechów laskowych
  • 120 g orzechów włoskich
  • 250 g mąki tortowej - (składniki na ciasto)
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 100 g orzechów laskowych (do dekoracji)
  • 1 łyżka czekolady w proszku
  • 1 łyżka tartej bułki,
  • tłuszcz (do foremki)

Podobne przepisy do Sernik wielkanocny