CIASTO: mąkę przesiać z solą, dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć palcami aż nie będzie większych grudek. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto – gdyby było zbyt suche dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 30 min.. Tortownicę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia – na spód wyciąć krążek średnicy dna a na boki pasek szerokości o 1-2cm. większej od wysokości formy i długości równej obwodowi. Zimne ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Z 3/4 ciasta wylepić dno z małym rantem a z reszty wyciąć wzorki małą foremką do ciastek i na razie odłożyć. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 10 min. żeby się ładnie zrumieniło.
MASA: Ser zmielić dwa, trzy razy w maszynce do mięsa. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na puch. Stopniowo dodawać zmielony ser i jajka a następnie mąkę, wanilię oraz posiekaną skórkę i żurawiny. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać dokładnie, ale delikatnie łyżką.
Brzoskwinie bardzo dokładnie osączyć i osuszyć ręcznikiem papierowy co zapobiegnie rozwarstwianiu się masy. Pokroić je na cząstki i ułożyć na podpieczonym, przestudzonym spodzie. Na owoce wyłożyć masę serową dokładnie nakładając ją szczególnie między brzoskwiniami. Na wierzchu masy delikatnie ułożyć wycięte figurki z surowego ciasta.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piec ok. 45 min.. Jeśli będzie się Wam wydawało, że wierzch sernika zbytnio się rumieni to przykryjcie go arkuszem folii aluminiowej. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku na 15 min. i lekko uchylamy drzwiczki a wyjęciu z piekarnika odstawiamy żeby wystygł z formie.