Sernik z wiśniami

Reklama

Opis przygotowania

Herbatniki rozkruszyć. Mało stopić, dodać cukry wymieszać z ciasteczkami i skórką. Podgrzewać aż składniki się połączą. Wylepić ciastem natłuszczoną tortownicę o średnicy 26 cm.
Wiśnie umyć, wydrylować, kilka zostawić do dekoracji, a resztę smażyć 20 min z 15 dag cukry. Odcedzić zmiksować. (nie miksowałam i nie narzekam). Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody.
Twaróg wrzucić do miski i ucierać kolejno dodawać żółtka i połowę cukru pudru, 2/3 żelatyny. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać do masy twarogowej. Z białek i reszty cukru pudru ubić pianę i na końcu dodać do powstałej masy twarogowej.
Połowę masy rozsmarować na cieście, potem rozłożyć wiśnie wymieszane z resztą żelatyny (nie dodałam żelatyny i żałuję), przykryć pozostałym serem. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
Smacznego!

Składniki

  • spód:20 dag herbatników (ja użyłam ciasteczka degestive, wtedy spód ma smak krówkowy)
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • nadzienie:
  • 1 kg wiśni
  • 80 dag mielonego tłustego białego sera
  • 5 jajek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 15 dag cukru
  • 20 dag cukru pudru
  • szklanka kremówki

Podobne przepisy do Sernik z wiśniami