Sernik złota rosa

Reklama

Opis przygotowania

Z masła, cukru, żółtek, śmietany, proszku do pieczenia i mąki zagniatamy ciasto. Powinno być dość miękkie. Wkładamy do lodówki.

Ser wkładamy do malaksera, dodajemy cukier, jajka i budyń. Wszystko ubijamy około 1 min. Pod koniec ubijania dodajemy olej a następnie mleko. Ser powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy pokrojone w paski brzoskwinie a na nie wylewamy ser.

Wkładamy do piekarnika o temp. 170 stopni na około 1 godz. Kiedy brzegi zaczną się rumienić wyjmujemy sernik i na wierzch wykładamy pianę ubitą z 1/2 szklanki cukru.

Wkładamy jeszcze raz do piekarnika na około 10 – 15 minut. Po wystygnięciu na wierzchu ciasta pokażą się kropelki rosy. Wtedy już tylko zostaje degustacja!

Składniki

  • Ciasto:1 masło roślinne małe w kubku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąki ile się zagniecie
  • Ser:
  • 4 kostki sera
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 4 całe jajka
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • Piana:
  • białka pozostałe od ciasta
  • 1/2 szklanki cukru

Podobne przepisy do Sernik złota rosa