Spaghetti z sosem

Reklama

Opis przygotowania

Boczek kroimy na plastry i smażymy na chrupko, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na cieniutkie paseczki.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulkę w kosteczkę i podsmażamy razem na oleju, dolewamy śmietankę i 3/4 szklanki wody doprowadzamy do zagotowania na koniec wsypujemy groszek, zagęszczamy mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody, doprawimy do smaku.
Ugotowany makaron przekładamy do miski, polewamy sosem, posypujemy boczkiem i mieszamy. Podany makaron możemy posypać już na talerzach serem.

Składniki

  • 40 dag makaronu spaghetti30 dag pieczarek
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 30 dag zielonego groszku
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań włoskich

Podobne przepisy do Spaghetti z sosem